Klein of groot onderhoud voor uw auto? Dit zijn de verschillen

Uw SsangYong is gebouwd om lang mee te gaan. De Koreaanse bouwkwaliteit is niet voor niets een begrip in de hele wereld. Om zo lang mogelijk van uw SsangYong te blijven genieten, zijn periodieke onderhoudsbeurten onontbeerlijk.

Stipt uitgevoerde onderhoudsbeurten zijn belangrijk voor de levensduur van uw SsangYong, maar ook ter voorkoming van vervelende pannes. Als u iemand langs de kant van de weg ziet staan met autopech, komt dat vaak omdat een noodzakelijke onderhoudsbeurt te lang werd uitgesteld.

Het belang van regelmatig onderhoud voor uw auto

Waarom is onderhoud zo belangrijk? Hoe degelijk uw SsangYong ook is gebouwd, een aantal onderdelen moet regelmatig worden vervangen. Filters zijn een goed voorbeeld. Geen enkele filter, van welk merk dan ook, blijft functioneren als hij niet tijdig wordt vervangen. Dat geldt niet alleen voor oliefilters, maar ook voor lucht- en pollenfilters.

Andere zaken moeten regelmatig worden gecontroleerd om na te gaan of u nog steeds veilig op weg kan. Denk aan het oliepeil, de staat van de remblokjes, de slijtage van de banden en de staat van de batterij.

SsangYong Best Selection - Wagen maximaal 2 jaar oud

Olie verversen

Een klassiek onderdeel van een onderhoudsbeurt is het vervangen van de motorolie. Waarom is dat zo belangrijk? Motorolie smeert de bewegende delen van de motor en zorgt ervoor dat uw motor soepel loopt. 

Terwijl de olie z’n werk doet, neemt hij ook vervuilende partikeltjes op die bij het contact tussen de bewegende delen van de motor vrijkomen Daardoor neemt de smeerkracht van de olie mettertijd af, wat schadelijk is voor de motor als u de olie niet tijdig laat vervangen.

Wanneer moet uw auto op onderhoud?

Hoe vaak uw SsangYong op onderhoud moet, hangt af van het model en de motor. Elke SsangYong heeft z’n eigen, optimale onderhoudsschema, waarvan u best niet afwijkt. Het schema bestaat niet alleen uit kleine en grote onderhoudsbeurten, maar bepaalt ook wanneer we cruciale onderdelen die lang meegaan moeten controleren of vervangen.

Een goed voorbeeld van zo’n onderdeel is de distributieriem. Die zorgt ervoor dat het openen en sluiten van de kleppen in de cylinders van de motor synchroon blijft verlopen, zodat de motor soepel en efficiënt blijft draaien.

Een distributieriem gaat lang mee, maar het is van het grootste belang dat hij tijdig wordt vervangen. Als een versleten distributieriem niet tijdig wordt vervangen, kan hij het op een gegeven moment gewoon begeven. Met aanzienlijke motorschade tot gevolg.

Klein en groot onderhoud voor uw auto

Hoe ziet een typische kleine onderhoudsbeurt eruit? De motorolie wordt gecontroleerd en ververst, het oliefilter wordt vervangen en de staat van de remmen en de batterij wordt gecontroleerd. Aan de hand van een checklist worden alle controles uitgevoerd die van belang zijn voor uw veiligheid.

Op een kleine onderhoudsbeurt volgt altijd een grote beurt. Naast de controlepunten van de kleine beurt komen nog heel wat andere onderdelen aan bod. De schokdempers en de ophanging worden gecontroleeerd, net als het profiel van de banden, de staat van de uitlaat, de bougies, de verlichting en tal van andere aandachtpunten.

Onderhoudsintervallen

Uw dealer kan u vertellen welke onderhoudsintervallen u met uw SsangYong dient te respecteren. In de praktijk betekent dit voor veel SsangYong-klanten dat ze gemiddeld één tot twee keer met hun wagen naar de garage komen. 

Legt u jaarlijks relatief weinig kilometers af? Dan is het een goed idee minstenst één keer per jaar op onderhoud te komen. Het zal uw veiligheid en de levensduur van uw SsangYong ten goede komen.

SsangYong tweedehands - Best Selection Cars - Uitgebreide mobiliteitsgarantie

Originele onderdelen

Tot slot nog dit. Het spreekt vanzelf dat uw SsangYong-dealer uitstekend geplaatst is om uw SsangYong het onderhoud te geven dat hij nodig heeft. Hij kent uw auto door en door, weet waarop hij moet letten en gebruikt uitsluitend originele onderdelen die aan alle kwaliteitsvereisten voldoen.

Het monteren van originele SsangYong-onderdelen is belangrijk. Ze werden speciaal ontwikkeld voor uw auto en dragen bij tot het behoud van de prestaties en het comfort. Bovendien hebben de originele onderdelen van SsangYong een correcte prijs/kwaliteitverhouding. 

Vijf jaar waarborg

Extra belangrijk is het verband tussen originele onderdelen en het behoud van de waarborg. SsangYong geeft maar liefst vijf jaar waarborg op nieuwe wagens. Daar kunnen veel Europese merken alleen maar van dromen.

Aan die royale waarborg zijn wel enkele voorwaarden verbonden. De voorgeschreven onderhoudsintervallen moeten worden gerespecteerd, en bij onderhoudsbeurten of herstellingen moeten originele SsangYong-onderdelen worden gebruikt.

Meer info over de waarborg van SsangYong :

Vijf jaar waarborg