CNG: fijn voor het milieu, nog fijner voor uw budget

Ecologischer rijden en minder betalen. Dat is wat je bereikt als je overschakelt op CNG. Steeds meer mensen zetten de stap. Waarom doen ze dat? Wat moet het kosten? En wat levert het op?

Ecologisch verantwoorde mobiliteit is een actueel thema. Meer fietsen, al dan niet elektrisch, is alvast een goed idee. Ook het openbaar vervoer heeft een belangrijke rol te vervullen. Toch blijft de auto voor velen een onmisbaar transportmiddel.

Elektrisch rijden klinkt beloftevol, maar brengt ook moeilijk op te lossen vraagstukken met zich mee. Het blijft erg duur, voor heel wat mensen zelfs onbetaalbaar. En de productie van krachtige accu’s en de energie die nodig is om ze voortdurend op te laden, legt een zware last op het milieu. Ook voor het recycleren is hier nog een lange weg af te leggen.


Wat is het verschil tussen CNG en LPG?

LPG (Liquid Petrol Gas) is gecomprimeerd petrochemisch mengsel van Propaan en butaan. Dat mengsel is zwaarder dan lucht, waardoor je met LPG niet in ondergrondse garages mag parkeren. Met de komst van CNG verliest LPG sterk aan populariteit. LPG geeft bij verbranding nog steeds zwavelresten af, wat bij CNG niet het geval is.

CNG (Compressed Natural Gas) is een veiliger en milieuvriendelijker alternatief. Aardgas is een natuurlijk gas waarvan de wereldwijde voorraad nog erg groot is. CNG is samengedrukt aardgas. Het is lichter dan lucht en dus veiliger, waardoor je met CNG wél in ondergrondse garages mag parkeren. Een CNG tank kan bovendien efficiënter ingebouwd worden, met de garantie van de constructeur. 

De uitstoot van een auto die op CNG rijdt, is veel schoner dan bij een benzine- of een dieselmotor. Dit zijn de feiten volgens de laatste studies van de CREG:

 • Als je rijdt op CNG, stoot je auto maar liefst 77% minder fijn stof uit dan een vergelijkbare auto die op diesel rijdt.
 • Bij de verbranding van aardgas komt haast geen roet, zwavel of fijn stof vrij.
 • Een auto op CNG stoot 99% minder stikstofoxyden (NOx).
 • Een auto op CNG stoot bovendien tussen 11% minder broeikasgassen (CO2) uit.


Rijden op CNG is goedkoper

Verrassend? Het wordt nog beter. Want CNG is niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook lief voor je portemonnee. En wel hierom:

 • Je verbruikt minder brandstof dan bij een vergelijkbare benzinewagen.
 • Een motor op CNG is stiller dan een motor die op benzine draait.
 • Aan de pomp betaal je voor CNG tot 30% minder dan voor diesel of benzine.
 • Aardgas is milieuvriendelijk, dus je hebt altijd toegang tot lage emissiezones in stadscentra.
 • Ook fiscaal is CNG interessant. In Vlaanderen betaal je geen inschrijvingstaksen en al zeker tot 2020 ook geen verkeersbelasting.


Overal tanken, overal welkom

Heel wat mensen denken dat je haast nergens CNG kan tanken of dat je met een auto op CNG niet in een parkeergarage mag staan. Maar dat klopt niet:

 • Met een auto op CNG ben je overal welkom, ook in ondergrondse parkeergarages.
 • Tanken gaat makkelijk en snel. Omdat het aantal tankstations met CNG snel groeit, vind je – zeker in Vlaanderen, met meer dan 100 stations – altijd wel een pomp in de buurt. Neem gerust een kijkje op www.ngva.be, waar je trouwens een handige app kan downloaden voor zowel iOS als Android.
 • Omdat de standaard benzinetank behouden blijft, kan je altijd overschakelen op benzine als je CNG-tank leeg is. Je behoudt daardoor je maximale autonomie.


SsangYong zet in op CNG

Met de Tivoli en de XLV heeft SsangYong twee modellen in het gamma die beschikbaar zijn met een CNG-installatie. Je hoeft je auto dus niet zelf te laten ombouwen. SsangYong levert de Tivoli CNG en de XLV CNG kant-en-klaar, inclusief 5 jaar waarborg en assistentie.

Je komt een heel eind met een SsangYong op CNG. De tankinhoud bedraagt 16,2 kg voor de XLV en 10,8 kg voor de Tivoli. Dat levert een CNG-actieradius op van zo’n 300 km voor de XLV en zo’n 200 km voor de Tivoli. Daarnaast kan je ook 47 liter benzine tanken, goed voor nog eens 600 km extra.

Milieubewust rijden én minder betalen aan de pomp: het kan met CNG. Je SsangYong-verdeler geeft je graag meer info.

Vraag je dealer om meer info
 

SsangYong CNG ecologisch rijden